Acordul dintre Rusia și Ucraina pe cereale, dezmințit de consilierul lui Zelenski: „Semnăm un acord cu Turcia și cu ONU”

de: Anca Lupescu
22 07. 2022

Kievul a declarat vineri că Ucraina va semna un acord pentru reluarea exporturilor de cereale întrerupte de invazia Moscovei. dar numai cu Turcia și ONU, excluzând orice acord direct cu Rusia.

Ucraina nu semnează cu Rusia niciun acord

„Ucraina nu semnează niciun document cu Rusia. Vom semna un acord cu Turcia și ONU”, a scris pe Twitter consilierul prezidențial Mihai Podolyak, adăugând că Rusia va semna un acord separat „în oglindă”.

El a promis un „răspuns militar” ucrainean la orice „provocări” din partea Rusiei și a declarat că navele și reprezentanții Moscovei nu vor fi permise în porturile ucrainene folosite pentru exportul de cereale.

Anterior, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe declarase că Ucraina va „sprijini doar acele decizii care vor garanta securitatea regiunilor sudice ale Ucrainei”, precum și pozițiile forțelor armate ucrainene din Marea Neagră.

Acordul este în lucru de câteva săptămâni și a fost discutat ultima dată în timpul unui summit trilateral la Teheran între Iran, Rusia și Turcia, care urma să găzduiască ceremonia de semnare de vineri.

Acestea sunt câteva dintre principalele puncte care se așteaptă să fi fost incluse în acord:

  • Un centru comun de comandă și control va fi înființat la Istanbul pentru a supraveghea buna desfășurare a operațiunilor și pentru a rezolva disputele.
  • Printre participanți se vor număra cele două părți aflate în conflict și oficiali din Turcia și din cadrul Organizației Națiunilor Unite.
  • Ankara susține că a înregistrat progrese în discuțiile privind eliberarea pe piețele mondiale a cerealelor ucrainene blocate în capcană.
  • Amplasarea centrului de control la Istanbul este atât un semn de recunoaștere a poziției strategice a Turciei, cât și a rolului-cheie al președintelui Recep Tayyip Erdogan în soluționarea disputei.Inspecțiile navelor au rămas una dintre cele mai complexe și mai încărcate politic părți ale acordului.
  • Au fost amplasate mine în zonele din jurul principalelor porturi ucrainene din Marea Neagră cu scopul de a evita un temut asalt amfibiu rusesc.
  • Cele patru părți le vor supraveghea în schimb într-unul dintre porturile turcești pe drumul de întoarcere spre Ucraina – cel mai probabil la Istanbul.
  • Încă nu este clar cine anume va avea voie să urce la bordul navelor ucrainene.
  • Navele ucrainene vor conduce navele cu cereale în și din apele teritoriale ucrainene.
  • Ambele părți s-au angajat, de asemenea, să nu atace navele pe drumul de intrare sau de ieșire.
  • Acest punct a fost, de asemenea, controversat: Ucraina a avertizat că nu are încredere în promisiunile rusești, deoarece acestea au fost încălcate în mod repetat de-a lungul războiului.

Cerealele rusești

Acordul a amenințat să se destrame atunci când președintele rus Vladimir Putin a anunțat săptămâna aceasta că se așteaptă ca și cerealele țării sale să fie acoperite de acord.

Rusia a fost asaltată de valuri de sancțiuni asupra companiilor sale de transport maritim, precum și asupra produselor agricole, cum ar fi îngrășămintele.

Săptămâna trecută, Trezoreria SUA a emis o clarificare în care a precizat că îngrășămintele și „produsele agricole” rusești nu fac obiectul restricțiilor comerciale.

Iar într-o declarație anterioară, la 24 iunie, UE a afirmat că „produsele agricole din Rusia nu sunt vizate de sancțiunile UE”.

ONU și Rusia urmează să semneze la Istanbul un memorandum de înțelegere separat care garantează că cerealele și îngrășămintele nu pot fi afectate direct sau indirect de sancțiuni.

Acordul urmează să fie semnat la somptuosul Palat Dolmabahce din Istanbul, în prezența președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și a secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Se așteaptă ca părțile beligerante să fie reprezentate de ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și de ministrul ucrainean al apărării, Oleksandr Kubrakov.

Acordul este valabil pentru 120 de zile și poate fi reînnoit automat fără alte negocieri.

Acesta acoperă porturile ucrainene de la Marea Neagră din Odesa și două localități învecinate.

Oficialii consideră că 120 de zile ar trebui să fie suficiente pentru a elimina un stoc de până la 25 de milioane de tone de grâu și alte cereale blocate în porturile ucrainene.